Dags för en förändring: Europaparlamentets Conference exponerar Uyghur kamp för religionsfriheten

Dags för en förändring: Europaparlamentets Conference exponerar Uyghur kamp för religionsfriheten

UNPO: Time for a Change: European Parliament Conference Exposes Uyghur Struggle for Freedom of Religion

Dags för en förändring: Europaparlamentet konferens exponerar uiguriska kampen för religionsfriheten

Mot bakgrund av de pågående kränkningarna av religionsfriheten i Östturkestan och med tanke på den begränsade internationella Svaren på Kinas missbruk av uiguriska grundläggande mänskliga rättigheter, icke företrädda nationerna och folken organisation (UNPO) och World uiguriska kongressen (WUC) sammankallas en högnivåkonferens i Bryssel har rätt “i försvar av religiös frihet: The uiguriska kamp för mänskliga rättigheter”, värd av Ms Izaskun Bilbao Barandica MEP (ALDE). 3-dagars seminarium samlade akademiker och forskare, människorättsaktivister, journalister och uiguriska företrädare, som gick insatser att sprida ljus över de nuvarande mänskliga rättigheterna i Östturkestan, att betona vikten av att bevara religionsfrihet i Kina, och att tänka på icke-våldsamma, kooperativa sätt att förespråkare för Uiguriskas rättigheter.

Den första dagen av konferensen [22 oktober 2015] hölls i Europaparlamentet började med inspirerande inledningsanförande av Rebiya Kadeer, ordförande för den uiguriska världskongressen, en nominerad till Nobels fredspris och före detta samvetsfången i Kina. Förutom välkomnande den första någonsin konferens ägnas åt bedömning av religionsfrihet i Östturkestan, Ms Kadeer belyst kritiska ögonblicket som uigurer befinner sig: som Kina uppfattas internationellt som en viktig aktör i internationella förbindelser och en ekonomisk jätte, världen verkar mindre intresserade utsätta Kinas ökande tillslag mot uigurer. Den första panelen med titeln “Kinas glömt uiguriska Nation” serveras det primära målet att införa publiken till det aktuella läget för de mänskliga rättigheterna i Östturkestan. Panelmedlemmarna belysas dämpningen av uiguriska kulturella identitet genom att genomföra en sinicization politik. Den påskynda processen assimilering av förändrats drastiskt det sociala och demografiska scenariot i Östturkestan. Trots kinesisk propaganda för att föra utvecklingen och sysselsättningen i regionen, uigurer lider dagligen fördomar i utbildning och media, en betydligt högre arbetslöshet jämfört med hankineser befolkningen, och ofta polisen tjänstefel och även razzior och våld. Som påpekats av Ms Zubeyra Shamseden, uiguriska Muslin kvinnor är särskilt utsatta för förtryck utifrån deras etnicitet, religion, men även kön.

Paneler 3 och 4 undersökt de möjligheter och begränsningar av religionsfriheten i Östturkestan. Talarna betonade att de mänskliga rättigheterna, särskilt religiös frihet, bör inte ses som en hämmare till social stabilitet, utan snarare som grunden för kulturell och etnisk mångfald. Den kinesiska värdepapperiseringen av islamiska kultur och religion förvärras nu mer än någonsin tidigare; Kina använder sin lagstiftning, politik och militär kapacitet för att upprätthålla en strike-hårda attityd mot muslimska samhällen. När professorer, lokala ledare och medlemmar i gemenskapen höja rösten om orättvisorna av uiguriska situationen, möts de av våldsamma förtryck från nationella och regionala polismyndigheter, tortyr, godtyckliga fängslanden, religiös förföljelse och politiska tysta.

Om detta ämne, högtalarna jämfört uiguriska situationen med andra förtryckta samhällen, som tibetaner och Falun Gong utövare. Medan Kinas mänskliga rättigheterna till alla dessa samhällen kvarstår den höga graden av militarisering i Östturkestan tyvärr oöverträffad. Under förevändning av att bekämpa “terrorism” och “separatism”, Kinas manipulation av post-9/11 berättelsen har haft allvarliga konsekvenser för muslimska uiguriska gemenskapen. Flera talare tog upp statligt införda restriktionerna genomföras under förra Ramadan som muslimska uigurer tvingades avstå från månadens fastan och andra religiösa sedvänjor. Panelen drog slutsatsen med observationen som den kinesiska berättelsen om kampen mot det “3 onda” (extremism, separatism och terrorism) måste vara de konstruerade för att få uppmärksamhet till brott mot Uiguriskas grundläggande rättigheter.

Innan vi diskuterar framtida konstruktiva strategier för att avsluta den pågående förlamande uiguriska mänskliga rättigheter, inklusive religionsfriheten, den andra dagen [23 oktober 2015] fokuserade på det aktuella läget för aktivism i Kina och utomlands, samt nuvarande (brist) internationella stöd för den uiguriska orsaken. Högtalarna belysas svårigheterna, men också betydelsen av dokumentera och skriva förespråkar för uiguriska rättigheter, särskilt som andra mänskliga rättigheter kriser dominera internationella nyhetsrubriker.

Som ett sätt att illustrera vikten av att informera världen om vad som pågår i Östturkestan, en dokumentär gjord av Chinachange.org presenterades på livet och arbetet av Ilham Tohti, professor som avtjänar för närvarande ett straff på livstids fängelse för sin fredliga och måttlig kräver respekt av uiguriska rättigheter i Kina. Fallet av Ilham Tohti illustrerar Kinas brist på demokrati och misslyckad politik av autonomi. Talare tog upp denna punkt genom att fokusera på den nuvarande kulturell assimilering och integrationspolitiken. bristen på tvåspråkig utbildning har haft allvarliga konsekvenser på uiguriska kulturellt arv.

Den sista dagen av konferensen [24 oktober 2015] öppnade med en diskussion om möjligt sätt att försvara religionsfriheten och mänskliga rättigheter av uigurer. Tack vare en hög nivå av input av talare och deltagare, var flera olika åtgärder identifieras och diskuteras ytterligare. Första, mer tillförlitlig och korrekt information är nödvändig för att säkerställa att kränkningar av de mänskliga rättigheterna är känd och fördömt. För det andra måste kraftfullt kinesiska kommunikationsstrategi demonisering och isolera uigurer dekonstrueras. Tredje, internationella institutioner och mänskliga rättigheter organisationer måste fortsätta att kraftigt höja rösten av uiguriska nationen. För det fjärde bör diplomati användas som ett konstruktivt redskap för dialog, samarbete och ömsesidigt fördelaktiga lösningar. Situationen i Östturkestan bör det femte utformas åter från ett människorättsperspektiv, snarare än som en fråga om regional säkerhet.

I sina avslutande kommentarer sammanfattas Ms Kadeer diskussionerna med en beslutsam och hoppfull attityd. UNPO bekräftar sitt absoluta åtagande, inte bara att öka medvetenheten om den svåra situationen för uiguriska gemenskapen, utan också att försvara uiguriska mänskliga rättigheter.

CR6Whn0XAAAryhvqwer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*