Kämpa för männskliga Rättigheter! rädda Uigurer!

I dag är en sorgens dag för det uiguriska folket. Under de senaste dagarna har kinesisk polis och paramilitära styrkor slagit till mot tusentals uiguriska demonstranter, dödat hundratals och skadat ännu fler i en massaker som saknar motstycke i Östturkestan. Vittnen har bekräftat att demonstranter sköts och misshandlades till döds av kinesisk polis. Vissa krossades av pansarfordon. Under tisdagen kom rapporter om att hundratals människor hade dödats i staden Urumchi och trupper försöker hindra demonstrationer både i Kashgar och den näraliggande staden Hotan. Trots att en massiv närvaro av militär fortsatte våldsamheterna under onsdagen i Ürümqi. Nyhetsbyrån AFP berättar bland annat om hur tre uiguriska män fick springa för sina liv från en grupp uppretade hankineser. “Ta dem! Slå! Slå! Slå!” ska angriparna ha skrikit och tagit upp jakten på männen.Tusentals hankineser gick i tisdags och onsdagen kvällen över vägen, beväpnade med klubbor och stålstänger masaker de Uigurer och bränner Uigurernas butiker,kiosk,mosken och hus. Backom han kineser stor millitar och kinesiska poliser hälper deras massaker Uiguriska folket.
Den Svenska Uyghur Komitten (SUK) och Uiguriska Utbildning föreningen fördömer i starkast möjliga ordalag den kinesiska regeringens överdrivna användande av våld mot dem som protesterar i Urumchi och Kashgar. Vi vädjar till det internationella samfundet att uppmärksamma och kritisera den brutalitet som de kinesiska myndigheterna använder för att trycka ner de uiguriska demonstranterna.
Vi ber om omedelbar fred, rättvisa och ett slut på våldet. Vi begär att den kinesiska regeringen ska garantera säkerheten för alla som bor i Östturkestan. Vi ber den kinesiska regeringen att upphöra med sitt brutala förtryck av uigurer i Östturkestan samt att omsorgsfullt och rättvist rapportera de dödsfall och skador som har åsamkats demonstranterna. Vi ber de kinesiska myndigheterna att släppa de människor som greps när de deltog i fredliga demonstrationer.
Vi fördömer också de våldshandlingar som rapporteras ha utförts av ett antal uiguriska demonstranter. Vi motsätter oss varje form av våld. Men i första hand vill vi fördöma Kinas sex decennier långa statsfinansierade våldshandlingar mot fredligt sinnade uigurer.
Våldsamheterna i Urumchi och i övriga Östturkestan avslöjar djupgående allvarliga problem som de kinesiska myndigheterna har misslyckats med att åtgärda eller lindra. Den senaste tidens många fall av mord och misshandel visar att den officiella kinesiska bilden, att uigurer behandlas rättvist och att alla etniska grupper lever i harmoni i Östturkestan, är falsk.
Engligt det turkiska rapporten från igår den 18 juli 2009, dödades 196 uigurer gemon den strängaste straffet i Kina – dödstraff, från den kinesiska domstolen

Uiguriska utbildningsföreningen
Kontaktperson:Nijat 0762834090

Svenska uigur kommitten
Orf: Mahinur . 0735760583

Uiguriska utbildningsföreningen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*