Ett land utan lag

Abdukiram Abduveli, fängslad i  östturkistan ( Xinjiang Kina) efter oskälig rättegång utan försvarsadvokat.

Oskäligt fängslad sedan 1990
Abdukiram Abduveli, 56 år gammal i år, var den 20 oktober 1990 med och startade upp ett politiskt parti vid namn det “Islamistiska reformistpartiet”. De tänkte hålla sitt första öppna möte den 15 februari 1991 men redan den 17 november 1990, en knapp månad efter att partiet bildats, så blev Abduveli arresterad.

Starka tvivel angående bevisen
Anklagelserna visade sig dröja till 1 juli 1991 och bestod i att Abduveli var skyldig till att “sprida kontrarevolutionär propaganda och uppvigling”. 1992 så tillkom en andra anklagelse om att Abduveli hade “organiserat en kontrarevolutionär grupp”. Att den andra anklagelsen dröjde så länge väcker starka tvivel angående bevisen mot honom gällande båda anklagelserna.

Abduveli fick ingen försvarsadvokat
När Abduveli dömdes den 5 maj 1993, två och ett halvt år efter arrestering, så skedde det stängt för hans familj och allmänheten och utan en försvarsadvokat. Han dömdes till tolv års fängelse och fyra års berövande av hans politiska rättigheter. Ännu inte frisläppt Abduveli hade avtjänat sitt straff i november 2002 och skulle då släppas fri. Istället förlängdes hans straff ytterligare utan några klargöranden.

“Den här november monaden 2011 kom mina släktingar för att besöka honom i 3-no fängelse som ligger i urumqi men de kunde inte träffa med honom. ordförande av fängelse berättade att hans straff  förlängdes agen”  säger hans bror Mohammad Amin Abduveli som bor i sverige med tre barn.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*