Geografi

1.Geografisk Inställning av Östturkestan

De uigurer bor främst i Östurkestan som ligger på den nordvästra gränsen till Kina. Östurkestan(Nuvarande  Xinjiang i Kina) tidigare var känd i Europa som kinesiska Centralasien eller Kinesiska Turkestan. I Kina har kallats Xinjiang (betyder bokstavligen är “ny gräns”, “ny mark”, “ny gränslandet” eller “ny herravälde”) sedan 1884. Sedan 1955 kallas det officiellt Xinjiang uiguriska autonoma regionen Kina.

Östurkestan gränsar i nordöst till Mongoliet, och har i norr en kort gräns till Ryssland, i väst finns de centralasiatiska länderna Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan och i sydväst och söder ligger Afghanistan, Pakistan och Indien. Sydöst och öst om Xinjiang ligger de tre kinesiska provinserna/regionerna Tibet, Qinghai och Gansu.

Östurkestans ytan är 1.646.800 km ² kvadratkilometer (större än Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland tillsammans). Det brukade vara en viktig del av den gamla Sidenvägen. Östurksetan, den största regionala autonoma regionen Kina har den en landsgräns 5600 km begränsas av åtta länder. Geografiskt regionen uppdelad i två stora delar av Tianshan (Tengri Tag) Berg: Norr om dem är Dzungarian Basin och söderut finns Tarimbäckenet. Tillsammans har dessa två bassänger täcka en yta nästan lika stor som Västeuropa.

Öst Turkistan är rik på uranium, platina, guld, silver, järn, bly, koppar, svavel, ten, ädelstenar, kol, naturgas och olja. Öst Turkistans lägsta punkt är Turpan Oymanliqi 155 meter under havsnivån. Den högsta punkten är K2 8611 meter på gränsen med Kashmir. De längsta floderna är Tarim och Ili. Öst Turkistans klimat är torr och kontinental, med varma somrar och långa kalla vintrar.

2.En kort historia av det Uiguriska människor

Det uiguriska folket har en lång och brokig historia. Den första uiguriska Khanate grundades 744 , och hade sin bas i nuvarande norra Mongoliet, i Karakorum. De ärvde direkt territorium och nomadisk kultur i  Turk riket (från 552 till 744 e.Kr.). Den uiguriska makt började minska i mitten: e talet som en följd av  intriger och naturkatastrofer. I år 840 e.Kr., det försvagade uiguriska Khanate attackerades och besegrades av Kirgizistans trupper. Den uiguriska tvingades att gå i olika riktningar. De flesta av dem flyttade ner till norra gränsområdena mellan Kina och återvände aldrig till stäpperna igen.

I västra områdena, grundade uigurer tre Khanates (stater). I öster, i dagens Gansu provinsen i nordvästra Kina, etablerade de den Ganzhou uiguriska Khanate i 850, som dock aldrig blivit riktigt viktigt och slutligen dukade under för Tanghuts. Den större grupp uiguriska flyttade in i Tianshan regionen (dagens Xinjiang), där de tillsammans med lokala bofasta befolkningen och främst bosatte sig i Turfan-Qomul bassängen. Den nya uiguriska staten i detta område kallades Konungariket Qocho (från 866 till 1.250). Den tredje Khanate grundades i södra delen av Tarimbäckenet och delar av Centralasien med Kashgar som centrum, kallad Karakhanid Khanate. Det fanns under åren 870 till 1212.

I början av det trettonde århundradet, mongolerna, under Djinghiz Khan erövrade hela dagens Xinjiang, som låg under mongoliskt herravälde under åren av 1227-1260. Senare, i 1260-1347, var det styrdes av Chaghatay gren av den mongoliska dynastin. Den uiguriska Khanates i Turfan och Kaschgar samman gradvis i den mongoliska Chaghatay rike.

Efter 1347 bröt Chaghatay rike upp i en rad mindre stater som i Östurkestan bestod av de viktigaste oas-städer med omgivande jordbruks distrikt. År 1514 fastställde sultanen Said Khan som är ättling till den store kejsaren Tamerlane ett nytt rike i Tarimbäckenet.

I 1759, erövrade Qingdynastin denna region. Efter det – med ett kort mellanspel – den östra delen av Centralasien var under kinesisk överhöghet, men den lokala muslimska folken uppror inträffade flera gånger under artonhundratalet.

. År 1931 bröt ett uppror ut under ledning av Khodja Niyaz Haji mot krigsherren Jin Shuren försök att annektera den semi-automomous Qomul regionen styrs av lokala Khans (Hami Huiwang) och spred sig över hela Xinjiang. Med utnyttjande av det kaos, invaderade Tungan (kinesiska muslimer) styrkor Östturkestan från Gansu, i öster. Krigsherren Sheng Shicai styrkor samarbetade med den sovjetiska röda armén slå tillbaka upproret i 1934, uiguriska reformister igen för att påverka regionen.

I slutet av 1945 de kontrollerade framgångsrikt nordvästra tre distrikt (Ili, Altay och Tarbaghatay) i provinsen och etablerade en tre distrikt regering under den sovjetiska ryska skugga. Det var i existens tills det införlivades med Folkrepubliken Kina i slutet av 1949.

År 1955, efter att Folkrepubliken Kina hade blivit till, provinsen och uiguriska och andra minoriteter bosatta beviljades självstyre under namnet Xinjiang uiguriska autonoma regionen eller i uiguriska, Šinjang Uyğur Aptonom Rayoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*