Din guide till östturkistan

östturkistan är den  största provinsen som okuperades  av kina 1949 och även en av de mest glesbefolkade med sina 25 miljoner invånare på en yta som är fyra gånger så stor som hela Sverige. Östturkistan har ett väldigt ogästvänligt landskap med både öknar och höga bergskedjor. Provinsen är indelad i två tydliga delar bestående av öknar omringade av bergskedjor. Huvudstaden heter Urumqi.

I Östturkistan finns både världens näst lägsta punkt och världens näst högsta punkt. Lägst är Turpansänkan, 155 meter under havsytan och högst är berget K2 som är 8611 meter över havet. Man kan räkna med ganska jobbiga backar om man ska cykla genom Östturkistan … En som inte räds lite backar är Janne Corax, han cyklade genom Östturkistan  under år 2002, upp och ner för bergen och genom öknen. Han har skrivit om det själv på sin egen sida, mycket intressant läsning!

Befolkningen i Östturkistan

I Östturkistan är knappt hälften av befolkningen uigurer och de är ett turkfolk som inte alls liknar ”vanliga” Han-kineser. De har ett eget språk som heter uiguriska och de allra flesta är sunnimuslimer. Uigurerna är inte speciellt väl behandlade av Kinas regering och de utpekas ofta som terrorister. Efter 11 september 2001 i USA har många uigurer blivit fängslade eller försvunnit på grund av att man ansett att de anklagades för terrorister.

Trots all eländig natur i Östturkistan så har dom en hel del fruktodlingar och är kända för sina söta och goda vindruvor. De odlar även mycket bomull, siden och nötter.

I Taklamakanöknen, eller rättare sagt under, utvinner man en väldig massa olja och gas det har gjort att ekonomin har förbättrats för i alla fall vissa grupper i samhället. Från Östturkistan går det en 400 mil lång gasledning hela vägen till Shanghai.

Mat i Östturkistan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*