Uigurernas situation i Öst Turkestan allt svårare

2014-03-25-xl--urgs4

Rebiya Kadeer, ”alla uigurers moder”, har under de senaste åren rest världen över för att öka medvetenheten om den kinesiska regimens förtryck mot uigurerna i Xinjiang (Östturkestan). Tisdagen den 25 mars blev hon inbjuden till riksdagen i Stockholm av riksdagsledamoten Annelie Enochson (kd) för att berätta om den allt svårare situationen i Xinjiang.

Uiguren och elvabarnsmamman Rebiya Kadeer greps i augusti 1999 av kinesiska myndigheter och dömdes till åtta års fängelse för att ”ha läckt statshemligheter”. Tack vare påtryckningar från amerikanska, europeiska och svenska parlamentariker lyckades man få henne frigiven år 2005. Hon är en av de främsta företrädarna för den uiguriska exilrörelsen och har flera gånger nominerats till Nobels fredspris.

http://www.epochtimes.se/articles/2014/03/25/26648.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*