Miljöpartiet: ”Ge MR-organisationer tillträde till Xinjiang”

Miljöpartiet: ”Ge MR-organisationer tillträde till Xinjiang”

Miljöpartiet: ”Ge MR-organisationer tillträde till Xinjiang”

fr, aug 08, 2014 09:58 CET

Under den senaste tiden har förföljelsen av de muslimska uigurerna i Xinjiang trappats upp av den kinesiska staten. Miljöpartiet begär nu att MR-organisationer ska få tillträde att göra oberoende utredningar av situationen i Xinjiang.

– Staden Karamay i Kinas oroliga Xinjiang-provins har förbjudit invånare med muslimska attribut att resa med lokalbussarna. Det här är allvarlig diskriminering av en minoritetsgrupp som omedelbart måste upphöra, säger Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson för miljöpartiet.

–   Vi kräver att Kina ger MR-organisationer tillträde för att göra oberoende utredningar av situationen i Xinjiang. Kina måste även sluta med utomrättsliga frihetsberövanden, som husarrest och så kallade svarta fängelser, där personer som anses störa den allmänna ordningen kan placeras under obegränsad tid, säger Valter Mutt.

Bakgrund:
De kinesiska myndigheterna driver enligt Amnesty International hundratals häkten, inklusive så kallade svarta fängelser, där tusentals hålls godtyckligt frihetsberövade. Tortyr, i vissa fall med dödlig utgång, är en etablerad bestraffningsmetod i dessa. Tillämpningen av dödsstraffet i Kina är omfattande, men hur många avrättningar av uigurer som har verkställs är fortfarande hemligt.

Kontakt:
Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson (MP), 070-818 33 63
Mehmet Kaplan (MP), talesperson Riksdagens svensk-uiguriska vänskapsförening, 070-623 12 34

 

http://news.cision.com/se/miljopartiet-de-grona/r/miljopartiet—ge-mr-organisationer-tilltrade-till-xinjiang-,c9625589

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*